Teknik servis ekibimiz, LG telefonlardaki batarya sorunları ile alakalı profesyonel destek sunmaya devam ediyor. Cihazların bataryasından kaynaklanan problemler; kullanıcıların alışkanlıklarına, modelin özelliklerine ve telefonun üretim teknolojisine göre farklılık gösterebiliyor. Bu minvalde en çok karşılaştığımız sorunları başlık haline getirerek nasıl bir yol izlemeniz gerektiğiniz izah etmeye çalışacağız.
Telefonunuzun şarjı normalden daha kısa sürede bitiyorsa öncelikle nasıl bir kullanım sergilediğinizi gözden geçirmekte fayda vardır. 3000 ila 5500 mah arasında değişen bataryalar, piyasadaki telefonların güç değerlerini belirler. Bu aralıkta bir batarya kullanılarak üretilen telefonların en az bir gün boyunca kullanım imkanı vermesi beklenir.
Cihazın kullanımı esnasında eğer ekran parlaklığı sürekli üst seviyede tutuluyorsa da şarjın az gitmesiyle karşılaşabilirsiniz. Bununla birlikte cihazın ekranına dokunduğunuzda titreşimli geri bildirim almayı tercih ediyorsanız ya da müzik dinleme uygulamalarını çok kullanıyorsanız da aynı sorunla karşılaşabilirsiniz.
LG Cihazlarda Güç Tasarrufu: Android işletim sistemi kullanan diğer markalar gibi burada da telefonun daha az enerji harcamasını sağlayacak bir uygulama mevcuttur. Ayarlar kısmından erişebileceğiniz tasarruf modunu açarak cihazın bazı özelliklerini otomatik değiştirmesini sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra cihazın pil seviyesi belli bir değerin altına indiğinde devreye giren ekstra güç tasarrufu modu vardır. Bu moda geçiş sağlandığında ekranın görümünü değişir ve tüm uygulamalar kapatılarak cihazın minimum enerji harcayacak şekle bürünür.
Bu kısma kadar anlatılan durumların her biri telefonun kullanım miktarı ya da kullanıcı tercihleri ile ilgili olanlardır. Ancak LG batarya sorunları içinde cihazın orijinal şarj aleti ile şarj edilmemesi ya da bataryanın ekonomik ömrünün bitmesi gibi nedenlerden kaynaklanan durumlar da vardır. Örneğin “batarya şişmesi” olarak adlandırılan arıza söz konusuysa, mutlaka yeni bir batarya ile yola devam edilmesi gerekir.
Kullanıcıların cihazlardaki bataryadan maksimum verim alabilmesi için orijinal şarj aleti ve kablo tercih etmeleri önemlidir. Ayrıca şarjdayken telefonu kullanmamak ve tamamen sıfırlanmadan bataryayı şarj etmemek gibi önlemler de daha uzun süreli performans almanızı sağlayacaktır.
Şarj ya da power entegresi ile alakalı sorunların başlıca nedenleri içinde orijinal ekipman kullanılmaması, araç şarjının çok tercih edilmesi ve powerbank kullanımının gereğinden fazla olması gibi etmenleri sıralayabiliriz.
Cihaza gelen voltajın düzensiz olması ya da bir değerin altında / üstünde olması gibi nedenler power entegresi olarak adlandırılan bölgenin hasar almasına neden olur. Eğer cihazınız şarj olurken ısınmaya başlamışsa, bu tip bir sorunla karşı karşıya olma ihtimaliniz yüksek demektir.
Şarj entegresi sorunu, LG cihazlarda, kablo takılı olmasına rağmen şarj olmama şeklinde de tezahür edebilir. Bazı durumlarda voltaj geldiği anda ekranda bir ışık yanar ancak cihaz şarj olmaz. Bu durum cihazın ana kartında da bir inceleme gereksinimi yaratır. Ancak bunun mutlaka işinin ehli bir teknik servis personeli tarafından yapılması gerekir.
LG batarya sorunları içinde sık karşılaşılanlardan biri de cihazın batarya seviyesi sıfırlanmadan kendini kapatmasıdır. Örneğin ekrandaki gösterge % 60 değerini gösterse de bir anda karanlık ekranla karşılaşabilirsiniz. Bu durum deyim yerindeyse bataryanın son demlerini yaşadığının habercisidir.
Şarjı olduğu halde kendi kendine kapanan LG cihazlarda birincil çözüm bataryanın değiştirilmesidir. Ancak bazı dönemlerde ana kart ya da power entegresi gibi aksamlarda da sorun gözlenebilir. Teknik ekibimiz, LG batarya sorunları ile alakalı tüm süreci profesyonel bir biçimde yönetmektedir.